سرمایه‌گذاری در طلا یا نقره؟

سرمایه‌گذاری در طلا یا نقره؟

سرمایه‌گذاری در طلا یا نقره؟ کدام بهتر است؟

نوسان‌های اقتصادی غیرقابل‌ پیش‌بینی که این روزها همه‌ی ما در حال تجربه‌ی آن هستیم، سرمایه‌گذاری روی دارایی مناسب را به تصمیمی مهم برای ما تبدیل کرده است.

از میان گزینه‌های سرمایه‌گذاری مختلف، انتخاب میان طلا یا نقره معمولاً چالش‌های خود را دارد و نیازمند بررسی جوانب گوناگون است.

فلز طلا ازجمله کالاهایی است که درگذشته به‌عنوان پشتوانه‌ی پولی کشورها به شمار می‌رفته است و در میان مردم نیز ارزش بالایی داشته و دارد.

این امر منجر به آن شده است که شمش طلا یا سکه و اشکال گوناگون این فلز گران‌بها شکل گرفتند تا افراد بتوانند سرمایه‌ی خود را به این دارایی ارزشمند تبدیل کنند.

در کنار طلا، فلز نقره نیز امروزه موردتوجه قرار گرفته و منبعی برای سرمایه‌گذاری در نظر گرفته شده است. هرچند که معمولاً افراد کمتری برای سرمایه‌گذاری به سمت خرید این فلز می‌روند.

در این مقاله، سعی داریم با تفاوت‌های طلا و نقره به‌عنوان دارایی‌هایی برای سرمایه‌گذاری آشنا شویم و مزایا و ویژگی‌های هریک از این دو کالای ارزشمند را مرور کنیم.

چرا بهتر است روی طلا یا نقره سرمایه‌گذاری کنیم؟

در مقایسه با سایر کالاها که ارزش آن‌ها بر اساس نیاز صنایع مختلف و تقاضای آن کالا مشخص می‌شود، فلزات گران‌بها کاربردهای تجاری یا صنعتی چندانی ندارند و همین موضوع، سرمایه‌گذاری روی طلا و نقره را از سایر کالاها متمایز می‌کند.

البته این نکته را باید موردتوجه قرار داد که در مقایسه با طلا، نقره کاربرد صنعتی و تجاری بیشتری دارد و به طور تقریبی، نیمی از مقدار نقره‌ای که در بازار خریدوفروش می‌شود، کاربرد تجاری در حوزه‌های گوناگون از دندانپزشکی تا صنایع الکترونیک دارد.

این امر در حالی است که طلا به‌غیراز تولید جواهرات که سهم عمده‌ای از بازار این فلز را تصاحب کرده، کاربرد تجاری و صنعتی محدود و اندکی دارد.

همچنین طلا و نقره به دلیل ارتباط تاریخی که با پول داشته‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اند، کالاهای محبوبی برای سرمایه‌گذاری محسوب می‌شوند.

چراکه کشورها در برهه‌ای از تاریخ، از طلا و نقره به‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌عنوان پشتوانه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ی پول خود بهره می‌گرفتند.

در حال حاضر، اگرچه هیچ اقتصاد بزرگی دیگر از طلا و نقره به‌عنوان مبنای پول خود استفاده نمی‌کند، اما سرمایه‌گذاران همچنان برای تبدیل دارایی خود به کالاهای سرمایه‌ای، از این دو فلز بهره می‌گیرند.

سرمایه‌گذاری روی طلا

سرمایه گذاری روی  در بیشتر مواقع جزء کم‌ریسک‌ترین سرمایه‌گذاری‌ها شناخته می‌شود.

چراکه طلا علاوه بر اینکه قابلیت نقدشوندگی بالایی دارد، می‌تواند تقاضایی در قالب زیورآلات داشته باشد.

از سوی دیگر، به‌عنوان یک سرمایه‌ی امن در مقایسه با دلار و ارز، ریسک کمتری را برای صاحبان این دارایی به همراه دارد.

همچنین از لحاظ تاریخی نیز فلز طلا بسیار ارزشمندتر و گران‌تر از نقره است.

از همین رو است که بسیاری از افراد، طلا را به‌عنوان یک دارایی و به‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌منظور یک ذخیره ارزش برای استفاده در دوران رکود مالی خود نگهداری می‌کنند.

بدین ترتیب، هرچه وضعیت بازار سهام بدتر باشد، سرمایه‌گذاران بیشتر به سمت سرمایه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گذاری در بازارهای موازی مانند خرید طلا تمایل پیدا می‌کنند.

و زمانی که وضعیت کلان اقتصادی مطلوب است، افراد ترجیح می‌دهند پول خود را از طلا خارج کنند و آن را در دارایی‌هایی سرمایه‌گذاری کنند که پیوندهای بیشتری با چرخه‌ی اقتصاد داشته باشد.

سرمایه‌گذاری روی نقره

سرمایه‌گذاری روی نقره پس از طلا در سراسر جهان، علاقه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مندان زیادی دارد. اما در ایران، چنین نیست.

دلیل این تفاوت تا حدی به تمایلات فرهنگی و عادات جمعی مردم ایران برمی‌گردد و بخشی از این عدم تمایل نیز به دلیل ناآگاهی و عدم اطلاع از ارزش و قابلیت‌های سرمایه‌گذاری روی فلز نقره است.

سرمایه‌گذاران باید در نظر داشته باشند که نقره مزیت‌های خاصی دارد که در بسیاری موارد آن را از دیگر کالاها متمایز و پراهمیت‌تر می‌کند؛ مزیت‌هایی که احتمالاً نزد سرمایه‌گذاران دیگر کشورها بهتر و بیشتر درک شده است.

اما مزیت‌هایی که این فلز را از طلا و دیگر کالاها متمایز می‌کند، چیست؟

نقره به‌طورکلی با وضعیت اقتصاد هماهنگ است و با نوسان‌های آن حرکت می‌کند. این موضوع تا حد زیادی به‌خاطر کاربردهای تجاری و صنعتی این فلز است.

به این صورت که هرگاه گردش چرخه‌ی اقتصاد کند می‌شود و صنایع تولیدی با رکود مواجه می‌شوند، طبیعتاً به نقره‌ی کمتری برای تولید نیاز دارند و همین موضوع باعث کاهش قیمت این فلز در بازار می‌شود.

چند نکته‌ی مهم درباره‌ی سرمایه‌گذاری در طلا یا نقره

برای اینکه درک بهتری از بازار این دو فلز ارزشمند داشته باشیم، بیایید باتوجه‌به چند معیار مختلف، سرمایه‌گذاری در این دو کالا را دقیق‌تر بررسی کنیم:

نوسان قیمتی و ریسک سرمایه گذاری در طلا و نقره

تجربه نشان داده است، نقره در مقایسه با طلا ثبات قیمتی کمتری دارد، چرا که در بازه‌های زمانی کوتاه، قیمت نقره می‌تواند دچار نوسانات زیادی شود و در بازارهای مالی، این فلز درخشان به سرمایه‌ی پرریسک‌تری نسبت به طلا تبدیل شده است.

بنابراین، سرمایه‌گذاران بهتر است دارایی را انتخاب کنند که به نحوی سنجیده، با نیازهای مدیریت ریسک پورتفوی آن‌ها همخوانی داشته باشد.

توجه به عرضه جهانی طلا و نقره

قبل از خرید فلزات گران‌بها به این نکته دقت داشته باشید که در هر سال، عرضه‌ی کل نقره‌ی جدید حدود یک میلیون اونس است.

درحالی‌که عرضه‌ی طلا در هر سال به حدود ۱۲۰ میلیون اونس می‌رسد. درواقع، کمیابی این فلزات است که در کنار سایر عوامل قیمت آن‌ها را تعیین می‌کند.

قیمت پایین‌تر نقره باعث می‌شود ارزش بازار این فلز از طلا کمتر باشد. یکی از دلایل نوسان‌های بیشتر نقره در مقایسه با طلا این است که با ورود پول کمی به این بازار، می‌توان تأثیر بزرگی بر قیمت این فلز در مقایسه با بازار طلا گذاشت.

با این توضیحات، زمانی که قیمت‌ها اوج می‌گیرند، نقره بیشتر از طلا بالا می‌رود و هنگام کاهش قیمت، بیشتر از طلا با افت قیمت مواجه می‌شود.

چنین اتفاقی را در دهه ۷۰ میلادی که اقتصاد جهان به رکودی بی‌سابقه دچار شد، شاهد بودیم.

در این دهه، نقره نسبت به طلا رشد بیشتری داشت. اما از سال ۱۹۸۰ تا ۱۹۸۵، قیمت این فلز روبه‌کاهش گذاشت و این افت قیمت، بیشتر از طلا بود.

در سال‌های ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۱ که جهان بار دیگر بحران مالی را تجربه کرد، نقره رشد بسیار بیشتری نسبت به طلا داشت، اما در سال‌های بعدی که شرایط بازار رو به بهبودی رفت، طلا افت قیمت کمتری داشت.

بنابراین، می‌توان گفت اگر سطح ریسک‌پذیری پایین‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تری دارید، انتخاب نقره برای سرمایه‌گذاری چندان برای شما مناسب نیست.

همچنین در شرایطی که جهان در یک رکود اقتصادی و مالی فرومی‌رود، نقره بهتر از طلا رشد می‌کند و در بازه‌ی بعدی که رونق اقتصادی جهانی اتفاق می‌افتد، این فلز درخشان بیشتر از طلا دچار افت قیمت می‌شود.

بنابراین، نکته‌ی مهم این است که اگر در زمان رکود اقتصادی، نقره خریداری کردید، با رونق بازار، حتماً نقره را بفروشید.

رویکرد نهاد های دولتی به نگهداری طلا و نقره

یکی از تفاوت‌هایی که میان طلا و نقره وجود دارد، به‌واسطه رویکرد دولت‌ها نسبت به نگهداری این دو فلز به وجود می‌آید.

بیشتر کشورها فلز «طلا» را به‌عنوان دارایی نگهداری می‌کنند، درحالی‌که «نقره» بیشتر در سه کشور آمریکا، هند و مکزیک نگهداری می‌شود.

ازآنجاکه فلز نقره دیگر در ضرب سکه مورداستفاده قرار نمی‌گیرد، اگر اختلالی در عرضه‌ی آن ایجاد شود، یا تقاضای صنایع برای استفاده از آن افزایش یابد یا بحرانی ازاین‌دست به وجود آید، تأثیر بزرگی روی بازار نقره ایجاد می‌کند.

در چنین شرایطی، تقاضا برای این فلز افزایش می‌یابد و قیمت نقره رشد زیادی را تجربه خواهد کرد.

فلز نقره،طلایی دیگر با قیمت کمتر!

نقره به دلیل شباهت‌های زیادی که با طلا دارد، مزایای یک دارایی فیزیکی همچون طلا را داراست.

اما آنچه این فلز را از طلا متمایز می‌کند، این است که با پرداخت هزینه‌ی کمتر می‌توانید آن را صاحب شوید. بدین ترتیب، با پرداخت پول کمتری نسبت به طلا، می‌توانید از مزایای سرمایه‌گذاری در یک فلز ارزشمند به‌عنوان یک دارایی فیزیکی مشابه طلا بهره‌مند شوید.

به‌ویژه در شرایط تورمی، سرمایه‌گذاری روی این فلز برای کسانی که نقدینگی چندانی ندارند، می‌تواند گزینه مناسبی باشد. به همین دلیل است که بسیاری از افراد، نقره را «طلای تنگدستان» نیز می‌نامند.

نسبت سرمایه گذاری در طلا و نقره با تورم!

یکی دیگر از نکاتی که سرمایه‌گذاران باید به آن توجه کنند، مسئله‌ی تورم است. یکی از مهم‌ترین و تأثیرگذارترین فاکتورهای سرمایه‌گذاری مقایسه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ی نرخ بازدهی دارایی با نرخ تورم است و در انتخاب بازار هدف برای سرمایه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گذاری نقش به‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ویژه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای دارد.

درباره‌ی نسبت طلا و نقره با تورم، باید گفت طلا در شرایط نامتعادل بازار، پوشش ریسک بسیار خوبی دارد و سرمایه‌گذاری روی آن می‌تواند سرمایه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ی شما را از خطر تورم درامان نگه دارد.

در نظر داشته باشید که با افزایش تورم و تشویش بازار، طبیعتاً تقاضا برای طلا بسیار بیشتر می‌شود و به دنبال آن، قیمت طلا افزایش می‌یابد.

در مقابل، اگرچه ارتباط تورم با نقره مثل همبستگی آن با طلا نیست. اما همچنان همبستگی بالایی با تورم دارد.

نقره به دلیل ماهیت خاص خود، در هنگام تورم تا حد زیادی از خطر کاهش ارزش در امان است. چراکه در زمان تورم نیز، نیازهای صنایع به این فلز، به کمک بازار می‌آید و سرمایه‌گذاری روی آن را به انتخابی قابل‌ملاحظه تبدیل می‌کند.

البته در هنگام تورم، بدون شک تقاضای حوزه‌ی صنعت نیز برای نقره کاهش می‌یابد، اما به دلیل به‌صرفه‌بودن سرمایه‌گذاری روی نقره در چنین فضایی، سرمایه‌گذاران از کاهش ارزش این فلز جلوگیری می‌کنند.

قاعدتاً در زمان‌هایی که نرخ تورم پایین باشد، این شرایط بالعکس می‌شود و افزایش تقاضای صنایع برای نقره، موجب افزایش ارزش این فلز می‌گردد.

در نهایت باید گفت، در شرایط فعلی اقتصاد جهانی سرمایه‌گذاری روی نقره می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند به‌عنوان یکی از گزینه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های مطلوب سرمایه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گذاری تلقی شود.

نحوه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ی سرمایه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گذاری در نقره

پس از بررسی همه‌جانبه‌ی سرمایه‌گذاری روی نقره و طلا، اکنون به بررسی راه‌های سرمایه‌گذاری روی نقره می‌پردازیم. برای خرید نقره دو راه وجود دارد:

  1. بسیاری از افراد با خریدوفروش نقره‌ی خام یا با خرید شمش نقره به‌صورت فیزیکی، روی این کالا سرمایه‌گذاری می‌کنند.
  2. دومین راه سرمایه‌گذاری در نقره استفاده از قراردادهای آتی در بورس کالا است تا از این طریق از تغییرات قیمت آن کسب سود کرد.
  3. سومین راه سرمایه گذاری غیر مستقیم و از طریق صندوق‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های سرمایه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گذاری در نقره است. این دسته از صندوق‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها در زمان نگارش این مقاله، در ایران راه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اندازی نشده‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اند.

سرمایه‌گذاری روی هر دو فلز طلا و نقره

اگر با رویکرد دیگری به موضوع بنگریم، درمی‌یابیم که هر دوی این فلزات می‌توانند دارایی مناسبی برای سرمایه‌گذاری باشند.

اگر قصد دارید دارایی‌های امن خود در سبد سرمایه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گذاری را متنوع‌تر کنید، سرمایه‌گذاری در هر دو فلز می‌تواند بهترین انتخاب ممکن باشد.

در نهایت باید گفت، هر دو دارایی طلا و نقره برای داشتن یک سبد متنوع و امن سرمایه‌گذاری، گزینه‌های خوبی هستند و منبعی ارزشمند برای حفظ دارایی شما حتی در شرایط بد اقتصادی محسوب می‌شوند که می‌توانند رشد قیمت خوبی را تجربه کنند.

بنابراین، ترکیبی از هر دو دارایی به‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شرط رعایت سایر اصول تشکیل سبد سرمایه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گذاری می‌تواند دارایی شما را ازریسک ازدست ‌رفتن حفظ کند.

مسائل جاری برای نقره و طلا در سال 2023 چه معنایی دارد؟

خوب، کاهش نرخ تورم و تضعیف حرکت اقتصادی نشان می‌دهد که فدرال رزرو ممکن است در افزایش نرخ بهره با شدت کمتری رفتار کند.

هرگونه نشانه‌ای از سیاست پولی ضعیف‌تر، بایستی برای طلا ونقره مثبت باشد و از روند صعودی که در نوامبر 2022 شروع شده است، حمایت کند.

علاوه بر این، از آنجایی که اقتصاد ایالات متحده در حال از دست‌دادن حرکت است، نگرانی‌های رکود باید تشدید شود که می‌تواند تقاضای پناهگاه امن را برای فلزات گرانبها نیز تقویت کند.

گرچه قیمت نقره دیروز کاهش یافت، اما می‌توان آن را یک اصلاح عادی تلقی کرد (لطفاً به خاطر داشته باشید که نقره به طور نسبی یک فلز صنعتی است) یا حتی می‌توان گفت این یک واکنش منطقی به برخی اظهارنظرهای جنگ‌طلبانه بولارد و مستر فدرال رزرو در مورد لزوم افزایش نرخ وجوه فدرال به بالای 5٪ باشد. البته این دو عضو، امسال اعضای رأی‌دهنده نیستند.

از این رو، به سر و صدای بازار توجه نکنید، بلکه روی روندهای اساسی متمرکز باشید. آنچه بدیهی و واضح هستند: اقتصاد در حال رسیدن به رکود است، این امر باعث می‌شود از سرعت فدرال رزرو کاسته شود و بعداً حتی افزایش نرخ بهره را متوقف کند

با نگاه به آمار اقتصادی در ایالات متحده به وضوح می‌توان مشاهده کرد که تولید صنعتی در این کشور، در پی افت 0.7 درصدی در دسامبر، با غافلگیری منفی مواجه شد که در واقع، ادامه‌ی کاهش 0.6 درصدی در ماه نوامبر و رقمی بیش از حد انتظار بود.

این کاهش عمدتاً ناشی از تولیدات صنعتی بود که در ماه دسامبر 1.3 درصد کاهش یافت و در سه ماهه‌ی چهارم با نرخ سالانه‌ی 2.5 درصد کاهش را تجربه کرد. نرخ بهره‌ی بالاتر و کاهش قدرت خرید ناشی از تورم به تقاضا برای کالاها لطمه زد..

خرده‌فروشی، پس از کاهش 1 درصدی در نوامبر، در ماه دسامبر 1.1 درصد کاهش یافت. این میزان کاهش، بیش از حد انتظار بود و بزرگترین کاهش در 12 ماه گذشته نیز تلقی می‌شود.

از آنجا که در این فصل در تعطیلات به سر می‌بریم، دوره‌ی معاملاتی چندان شکوفایی را مشاهده نمی‌کنیم. البته، میزان فروش تا حدی به دلیل کاهش قیمت‌ها، پائین آمد.

بیایید نگاهی عمیق به موضوع داشته باشیم:

بگذارید شفاف بگوئیم: منظور «رکود» است. ارزیابی مجموعه‌ای از آخرین داده‌های اقتصادی، شکی باقی نمی‌گذارد که اقتصاد ایالات متحده در حال از دست‌دادن تحرک و پویایی است.

آیا داده‌های ملایم‌تر باعث تندروی بیشتر فدرال‌رزرو می‌شود؟

تعدیل فشار تورم و نشانه‌های گسترده‌ی تضعیف تقاضا می‌تواند فدرال رزرو را تشویق کند تا سرعت افزایش نرخ بهره را کاهش دهد.

این همان چیزی است که پاتریک هارکر، رئیس فدرال رزرو فیلادلفیا، این هفته پیشنهاد کرد. و ابراز داشت که در میان برخی نشانه‌ها مبنی بر اینکه تورم داغ در حال کاهش است، آمادگی لازم را برای اینکه بانک مرکزی ایالات متحده به سمت افزایش نرخ بهره آهسته‌تر حرکت کند، دارد.

علاوه بر او، لوری لوگان، رئیس فدرال رزرو دالاس، دیدگاه مشابهی را در اولین سخنرانی سیاسی مهم خود در پست جدید بیان کرد:

«اگر در یک سفر جاده‌ای هستید و در یک بزرگراه خطرناک، با هوای مه‌آلود مواجه شدید، ایده‌ی خوبی است که سرعت خود را کم کنید. این موضوع چنانچه در محیط پیچیده‌ی اقتصادی و مالی امروز سیاست‌گذار باشید، نیز صدق می‌کند؛ به همین دلیل است که من در ماه گذشته از تصمیم فدرال رزرو برای کاهش سرعت افزایش نرخ‌ها حمایت کردم. و همین ملاحظات حاکی از کاهش بیشتر سرعت در نشست آتی است.»

معامله‌گران آتی نیز بر روی چنین سناریویی شرط‌بندی می‌کنند، زیرا بر اساس ابزار CME ارزیابی فدرال رزرو، بیش از 95 درصد شانس افزایش 25 واحد پایه در دو هفته را می‌بینند.

البته لازم به ذکر است که کاهش رشد قیمت‌ها اساساً برای قیمت نقره مثبت خواهد بود.

 

علیرضا بهرامی

منبع:سایت «اینوستینگ»

1402/12/23