سیکل ادوار تجاری یا به معنای دیگر چرخه کسب و کار. همه دولت ها در جهان سعی دارند به یک ثبات اقتصادی طولانی مدت دست پیدا کنند.
اما در دوره های مختلف حکومت خود به دلایل اقتصادی و سیاسی باعث به وجود آمدن چرخه های متعددی میشود. این چرخه ها بربزرگترین بنگاه های اقتصادی تا کوچکترین آنها تاثیر زیادی میگذارد.
این چرخه ها همیشه در حال تکرار شدن است فقط ابعاد این دایره به تناسب آن اتفاق ممکن است بزرگ یا کوچک باشد. شوک تحریم های آمریکا، کاهش یا افزایش قیمت نفت یا امضای برجام از دلایل ایجاد این چرخه در ایران میتواند باشد و مثال جهانی هم مثل جنگ ها و حتی یک بیماری همه گیر مثل کرونا.
حال از کجا متوجه شویم این چرخه شروع شده است ؟ لازم است با اولین مرحله آن یعنی رونق آشنا شویم.
افزایش قیمت دلار در سال ۱۳۹۶ شمسی را به یاد بیاورید که یک شوک اقتصادی وارد کرد و بازارها شروع به رونق گرفتند و حجم معاملات بالا رفت. مرحله بعدی این چرخه رکود اقتصادی است. در این مرحله اقتصاد وضعیت مناسبی ندارد و گردش پول بسیار سخت میشود.
همچنین در این زمان روزانه تعداد افراد بیکار بیشتر و بیشتر میشوند. یکی دیگر از تفاوت های رونق و رکود افزایش سرمایه گذاری ها در زمان رونق اقتصادی و بالعکس کاهش سرمایه گذاری و ریسک کردن در زمان رکود است.
این چرخه ها در بازه زمانی دو الی سه ساله در کوتاه مدت، تا ۱۵ سال میان مدت و بیش از ۱۵ سال بازه های بلند مدت نامیده میشود.
سیکل ادوار تجاری در زندگی و کسب و کار ما به چه شکل است ؟
بیش از ۸۰% کسب و کارهایی که ما آنها را شروع کرده ایم هم به مانند نمودار بالا سیکل های مختلفی را پشت سر میگذارند. و رفته رفته صاحب آن کسب و کار بعد از ۳ تا ۵ سال واحد صنفی خود را جمع آوری میکند. این موضوع هم مختص ایران نیست و در تمام جهان اتفاق میافتد. تنها مدت زمان این چرخه در کشورهای مختلف متفاوت است.
دلیل این اتفاق عدم آگاهی صاحب کسب و کار از اوضاع بازار است. او نمیداند با روش هایی که طی چند سال گذشته درآمدزایی کرده نمیتواند در دوره جدید کسب درآمد کند. برای اینکه در بازار پیش رو شکست نخورید باید تفاوت عملکردها در بازار رکود و بازار عادی را بدانید.
طی چهار سال آینده ۸۰% کسب و کارها شکست میخورند و از اقتصاد خارج میشوند و ۲۰% باقی مانده بازار را به اختیار خود میگیرند. ویژگی این ۲۰% ها چیست ؟
قدرت و قابلیت تغییر در بازار را دارند، خود آموزش میبینند و به کارکنان خود هم آموزش میدهند، جذابیت های موفقیت گذشته را فراموش میکنند، هر روز به دنبال متدهای جدید فروش هستند، دستمزدها را بر اساس بهره وری پرداخت میکنند، تفاوت سود ناشی از تورم و سود عملیاتی را میدانند.
۸۰% ها چه ویژگی دارند؟
بیشتر دارایی های ایشان ثابت و غیرمولد است، دارایی با ارزش افزوده اقتصادی ندارند، مطالبات سوخت شده زیادی دارند و بیشتر تامین مالی خود را با وام انجام میدهند.
علیرضا بهرامی نسب