تئوری قوی سیاه ( Black Swan Theory )
امشب میخواستم در مورد مدیریت در حین بزرگ شدن یک مجموعه بنویسم. ولی نظرم عوض شد چون دیدم پیچیده تر از اینه که من با چند ساعت فکر کردن دربارش مطلبی بنویسم.
پس اون بمونه یه زمان دیگه و الان یه تئوری که شاید بیشترمون نمیدونستیم یه مطلب مینویسم، تئوری قوی سیاه.
زمان های قدیم در فرهنگ غرب قوی سفید رو مظهر پاکی و قوی سیاه که اصلا ندیده بودند و فکر هم نمیکردن. همچین چیزی وجود داشته باشه رو مظهر شر و شیطان میدونستن.
این باور اونقدر توی مردم غرب نفوذ داشت. که حتی در رقص باله دریاچه قو اثر چایکوفسکی قوی سیاه، جادوگری بود که تلاش میکنه شاهزاده زیگفرید را فریب بده. ( فیلم قوی سیاه Black Swan 2010 به کارگردانی Darren Aronofsky رو توصیه میکنم ببینید این موضوع برجسته است توی این فیلم ).
تصور کنید توی اون شرایط یه عده به قاره استرالیا مهاجرت میکنن و اونجا با چیزی مواجه میشن که اصلا باور نمیکردن همچین چیزی وجود داشته باشه. قوی سیاه!
این موضوع به تنهایی اهمیت زیادی نداره. ولی این موضوع که دانش بشریت چقدر محدود هستش خیلی خودشو نشون میده.
به نظر ای مساله هم پر رنگه که ما فقط بر اساس چیزهایی که میبینیم قضاوت میکنیم و نه چیزهایی که ندیدیم و به قولی ما دنبال چیزهایی هستیم که دانایی ما را تایید کنند و نه نادانی ما را.
تصور کنید نه عامه مردم بلکه حتی پرنده شناسان هم چیزی به اسم قوی سیاه فکر نمیکردن وجود داشته باشه و کلی ازش داستان درست کنند و به یک باره بدونید همچین موجودی وجود داره.
بعد از این جریان خیلی تلاش شد که این باور که قوی سیاه نماد شیطان هستش رو از باور مردم پاک کنن و حتی تعدادی از این قوی ها رو به قاره اروپا بردند.
توی ویکی پدیا میتونیم بخونیم که : افسانه یا باور ایرانی درباره قوها بسیار رومانتیک است. گویند وقتی قو میخواهد بمیرد یا به پایان عمرش نزدیک میشود، مکانی را انتخاب میکند که در آنجا عاشق شده است.
و چون این عاشقی در روی آب بوده پرنده عاشق در همان نقطه خودش را غرق مینماید.
نسیم طالب، نویسنده لبنانی، کتابی به نام قوی سیاه نوشته.
که این کتاب یه مدت از پرفروش ترین کتاب ها به نقل از روزنامه نیویورک تایمز بوده و توی این کتاب یه سری از رخداد ها رو قوی سیاه معرفی میکنه. این رخداد ها باید ۳ تا ویژگی داشته باشن :
۱- خیلی خیلی نادر
2- غیر قابل پیشبینی
۳- بسیار تاثیرگذار باشه در نوع خودش
«نسیم نیکلاس طالب حوادث جنگ جهانی اوّل، فروپاشی شوروی سابق، ابداع و ظهور وب و حمله سپتامبر ۲۰۰۱ به برجهای دوقلو را جزو رویدادهای قوی سیاه قلمداد میکنه. در نهایت بازم خوبه این موضوع رو تاکید کنیم که ما فقط چیزهایی که میبینیم فکر میکنیم درسته و چیزهایی که نمیبینیم طبیعتا درکی ازش نداریم….
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.